Κεφίρ, το μαγικό ρόφημα για την υγεία

Κεφίρ, το μαγικό ρόφημα για την υγεία

Πρόκειται ουσιαστικά για το γάλα από κατσίκες, αγελάδες, πρόβατα που έχει αναμιχθεί με κόκκους κεφίρ και αφήνεται να ζυμωθεί. Το ελαφρώς πυκνό γιαούρτι που δημιουργείται τότε είναι γεμάτο με προβιοτικά, μαγιά, βιταμίνες, ανόργανα άλατα και θρεπτικές ουσίες. Eίναι πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο, λόγω του γάλακτος που περιέχει, καθώς και σε βιταμίνες, όπως η πυριδοξίνη, η βιοτίνη, το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη B12, ενώ οι πρωτεΐνες του είναι υψηλής βιολογικής αξίας.
Είναι ένα δημοφιλές ποτό για περισσότερα από 5.000 χρόνια στα βουνά του Καυκάσου και εξαπλώθηκε στην Κίνα και την Ευρώπη κατά τη διάρκεια εκείνης της εποχής. Έχει γίνει πρόσφατα δημοφιλές στην Αμερική και σε άλλες δυτικές χώρες λόγω της ανόδου της δυσανεξίας στη λακτόζη και της επιθυμίας για υγιείς εναλλακτικές λύσεις στα παραδοσιακά τρόφιμα και ποτά.
Το κεφίρ δικαιωματικά απέκτησε τον τίτλο «το σύγχρονο μαγικό γάλα» λόγω των πολλών οφελών για την υγεία του. Ανάμεσα στον μακρύ κατάλογο αναφέρουμε μεταξύ άλλων την ικανότητά του να αποτοξινώσει το σώμα, να καθαρίσει το πεπτικό σύστημα, την εξάλειψη των επιβλαβών βακτηρίων, τη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος, τη διαχείριση του διαβήτη και της δυσανεξίας στη λακτόζη, να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, την τόνωση του δέρματος και των μαλλιών για την υγεία και την εμφάνιση και την προστασία έναντι διαφόρων μυκητιασικών και ιογενών λοιμώξεων.

Οφέλη για την υγεία

Πέψη: Το κεφίρ είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για την πέψη και την εντερική υγεία. Τα προβιοτικά εξαλείφουν πολλά επιβλαβή βακτήρια στο πεπτικό σύστημα. Επιπλέον, το κεφίρ είναι πλούσιο σε διαιτητικές ίνες, όπου διεγείρουν την περισταλτική κίνηση και μπορεί να εξαλείψουν τη δυσκοιλιότητα. Μια ενιαία μερίδα του κεφίρ έχει πάνω από 21% των ημερήσιων αναγκών ινών.
Ανοσοποιητικό σύστημα
Το κεφίρ δεν παρέχει μόνο μια μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C, η οποία είναι ένα βασικό συστατικό για το ανοσοποιητικό σύστημα, έχει επίσης όλα τα ευεργετικά βακτήρια που θα εξαλείψουν άλλα επιβλαβή βακτήρια στο σώμα. Χάρη στις αντιοξειδωτικές ιδιότητες μπορεί να αποτρέψει μια ευρεία ποικιλία ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων μορφών καρκίνου και καρδιακών παθήσεων.
Σύνολο υγείας
Ως μια πολύ πλούσια πηγή πρωτεϊνών, το κεφίρ προωθεί την αποτελεσματική λειτουργία των συστημάτων οργάνων και μπορεί να ενισχύσει τον μεταβολισμό του σώματος. Μαζί με αυτό, βοηθά την επούλωση του τραύματος, τον χρόνο αποκατάστασης της ζημίας και την κυτταρική ανάπτυξη.
Υγεία της καρδιάς
Το κεφίρ έχει συνδεθεί με την καταστολή της πίεσης του αίματος και τη μείωση της χοληστερόλης. Η συχνή κατανάλωση θα κάνει την καρδιά λιγότερο επιρρεπή σε συνθήκες, όπως η αθηροσκλήρωση, οι καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια.
Προσοχή
Αν και δεν υπάρχουν φυσικοί κίνδυνοι από τη λήψη κεφίρ, μερικοί άνθρωποι παρατηρούν μια αύξηση στη συχνότητα των επισκέψεών τους στο μπάνιο. Προφανώς καθαρίζει το σύστημά σας!
Συντάκτης: Σ. Ν

lifetoday business solutions