Μυωπία και Φακοί Επαφής

Φακοί Επαφής –  Απαντήσεις σε Συχνές Ερωτήσεις

Τα τελευταία χρόνια οι φακοί επαφής έχουν εξελιχθεί τεχνολογικά με την εμφάνιση νέων υλικών και τεχνολογιών και η χρήση τους έχει διαδοθεί ευρύτατα με ταυτόχρονη μείωση των τιμών τους και υπάρχει πλέον η δυνατότητα να τους προμηθευτούμε ακόμα και μέσω διαδικτύου από ειδικευμένα e-shop φακών επαφής, όπου διατίθεται κάθε είδους φακών επαφής που κυκλοφορεί στην διεθνή αγορά, μαλακοί φακοί επαφής χρωματιστοί, σιλικόνης υδρογέλης, μυωπίας αστιγματισμού.

Πότε μπορώ να βάλω φακούς επαφής;

Ο ειδικός οπτικός οπτομέτρης γίνεται δυσάρεστος πολλές φορές γιατί δεν επιτρέπει νεαρές δεσποινίδες των πρώτων τάξεων του γυμνασίου να φορέσουν φακούς επαφής. Για ένα κατάστημα οπτικών και φακών επαφής είναι συμφέρον να πουλήσει, αλλά έχοντας σεβασμό στον άνθρωπο και ακολουθώντας την διεθνή βιβλιογραφία, προτείνεται η χρήση φακών επαφής μετά την ενηλικίωση του χρήστη.

Σε ειδικές περιπτώσεις κυρίως αθλητών διαθέτουμε φακούς επαφής για πολύ περιορισμένη χρήση (2-4 ώρες την εβδομάδα). Βέβαια τα υλικά των φακών έχουν βελτιωθεί εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια και έτσι ίσως η χρήση να διευρυνθεί. Οι μαλακοί φακοί επαφής της προηγούμενης δεκαετίας είχαν μια διαπερατότητα οξυγόνου περίπου στα 20cm/sec, ενώ οι ημίσκληροι είχαν 55cm/sec. Σήμερα οι μαλακοί φακοί επαφής σιλικόνης υδρογέλης έχουν διαπερατότητα οξυγόνου από 80 – 128cm/sec. Βασισμένοι στα υλικά νέας τεχνολογίας ίσως μπορούν χρήστες μικρότερης ηλικίας να φορούν φακούς επαφής με μέτρο.

Πότε δεν κάνει να χρησιμοποιώ φακούς επαφής;

Οι φακοί επαφής δίνουν πολύ καλύτερη και ευρύτερη όραση σε σχέση με την χρήση γυαλιών. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε κάθε περιβάλλον.

Όταν υπάρχει σκόνη, έντονη ξηρότητα περιβάλλοντος, χημικές αναθυμιάσεις (π.χ λακ μαλλιών) τότε είναι προτιμότερη η χρήση των γυαλιών για την αποφυγή προβλημάτων.

 Γιατί να πάρω γυαλιά εφόσον χρησιμοποιώ φακούς επαφής;

Οι φακοί επαφής δεν είναι για χρήση ατελείωτων ωρών. Η εφαρμογή τους θα πρέπει να γίνεται 8 – 10 ώρες  την ημέρα. Αν το υλικό τους είναι νέας τεχνολογίας σιλικόνη υδρογέλη τότε μπορούν να φορεθούν για περισσότερες ώρες.

Σε περιπτώσεις που ο φακός επαφής σας σχισθεί, χαθεί ή εμφανιστεί κάποια μόλυνση στα μάτια η οποία θα απαγορεύει την χρήση φακών επαφής για κάποιες ημέρες τότε θα πρέπει να υπάρχει μία εναλλακτική λύση.

Τα γυαλιά είναι απαραίτητα και πρέπει να τα έχετε πριν πάρετε φακούς επαφής.

Γιατί να έχω εφεδρικούς φακούς επαφής;

Τι θα γίνει αν ο φακός επαφής σας σχισθεί, χαθεί ή λερωθεί; Καλό είναι να έχουμε μία συσκευασία φακών μιας χρήσης μαζί μας. Οι φακοί επαφής μιας χρήσης κοστίζουν περίπου 1€ ο ένας και δεν χρειάζονται καμία φροντίδα. Τους φοράς και μετά τους πετάς.

Εξαιρετική λύση για επείγουσες καταστάσεις καθώς και για εξορμήσεις ή διακοπές. Μερικά ζεύγη φακών στις αποσκευές και τέλος. Ούτε υγρά απολύμανσης , ούτε θήκες, ούτε φροντίδα! Ειδικά στην θάλασσα όπου ο κίνδυνος απώλειας των φακών στο θαλασσινό νερό είναι μεγάλος, οι φακοί επαφής μιας χρήσης είναι η ιδανική λύση.

Τι είναι ο αστιγματισμός;

O αστιγματισμός είναι μια γεωμετρική ανωμαλία του βολβού και θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μερική μυωπία σε έναν άξονα του ματιού.

Για παράδειγμα ο ασθενής βλέποντας ένα ρολόι τοίχου βλέπει καθαρά τον άξονα 12 – 6 ενώ έχει θολή όραση στον άξονα 9 – 3. Στην προσπάθεια να εστιάσει στον 9 – 3 χάνει την εστίαση που είχε στον 12 – 6.

Αυτή η διαρκής προσπάθεια εστίασης είναι αιτία πονοκεφάλων και η θεραπεία είναι ένα ζευγάρι αστιγματικά γυαλιά.

Οι ημερήσιοι φακοί επαφής κοστίζουν πολύ;  Γιατί;

Αυτό δεν είναι ακριβές. Οι ημερήσιοι φακοί επαφής κατασκευάστηκαν για να καλύψουν τις ανάγκες ενός χρήστη που δεν φοράει σε καθημερινή βάση φακούς. Ακόμα είναι η τελευταία λύση για κάποιον που μετά από πολλά χρόνια χρήσης φακών δεν μπορεί να ανεχθεί πλέον τους συμβατικούς φακούς. Αυτό συμβαίνει γιατί ο κάθε καινούργιος φακός είναι σε περιβάλλον αποστείρωσης, απαλλαγμένο από κάθε μικροοργανισμό που μπορεί να ενοχλήσει το μάτι. Η καθημερινή διαδικασία καθαρισμού των φακών δίνει απολύμανση (εξαφάνιση των μικροβίων αλλά όχι και των σπόρων τους), η οποία θα πρέπει να γίνεται τακτικά ακόμη και αν δεν χρησιμοποιούνται οι φακοί.

Το κόστος λοιπόν των ημερήσιων φακών είναι το ίδιο με των μηνιαίων φακών και των υγρών συντήρησης τους, αν ο χρήστης φοράει φακούς δύο φορές την εβδομάδα.

Πόσους φακούς επαφής έχει μία συσκευασία;

Ανάλογα με τον τύπο οι κατασκευαστές προσφέρουν διάφορες συσκευασίες. Οι μηνιαίοι φακοί συνήθως είναι σε συσκευασία έξι τεμαχίων. Υπάρχουν μερικοί τύποι ποιο ακριβοί που πωλούνται σε συσκευασία των τριών τεμαχίων. Οι ημερήσιοι είναι συνήθως σε συσκευασία των τριάντα τεμαχίων ή των 10 τεμαχίων.

Η Lensfitter.com διαθέτei μηνιαίους φακούς επαφής ανά τεμάχιο σε επιλεγμένες μάρκες.

Τι πρέπει να προσέξω όταν χρησιμοποιώ για πρώτη φορά φακούς επαφής;

Καταρχήν αυτό πρέπει να γίνει με την παρουσία ειδικού εφαρμοστή. Αυτός θα συμβουλέψει και θα δείξει τον τρόπο εφαρμογής και απομάκρυνσης του φακού από το μάτι. Τα σημαντικά είναι η καθαριότητα των χεριών πριν την εφαρμογή ή την απομάκρυνση του φακού. Το μεγαλύτερο ποσοστό (90%) των προβλημάτων από φακούς επαφής οφείλεται σε μολύνσεις. Τα νύχια του δείκτη και του αντίχειρα θα πρέπει να είναι κοντά για να αποφευχθούν σκισίματα των φακών. Ο χρόνος χρήσης θα πρέπει να είναι αυξανόμενος σταδιακά, δηλαδή την πρώτη ημέρα η χρήση να είναι για μία ώρα την δέυτερη ημέρα για δύο ώρες κτλ μέχρι τις οκτώ ώρες εφαρμογής. Περισσότερη ώρα χρήσης επιτρέπεται μόνο με νέας τεχνολογίας φακών επαφής σιλικόνης υδρογέλη και πάλι δεν είναι για ατελείωτες ώρες.

Ποτέ δεν κοιμόμαστε με τους φακούς και αν συμβεί αυτό την επόμενη ημέρα δεν τους φοράμε ώστε να ξεκουραστεί το μάτι από την έλλειψη οξυγόνου.

Τι κάνω αν στεγνώσει ο φακός επαφής;

Οι μαλακοί φακοί επαφής πρέπει να βρίσκονται διαρκώς σε υγρό περιβάλλον. Αν για κάποιο λόγο στεγνώσουν γίνονται ιδιαίτερα εύθραυστοι και μπορεί να σπάσουν και να καταστραφούν.

Αν λοιπόν βρεθείτε μπροστά σε στεγνό φακό με πολύ προσοχή τοποθετήστε τον σε συντηρητικό διάλυμα φακών επαφής και αφήστε το τουλάχιστον για τρεις ώρες. Στην συνέχεια με απαλές κινήσεις στην παλάμη απομακρύνουμε ότι βρίσκεται στον επιφάνεια του φακού και τον τοποθετούμε στην θήκη του με καινούργια ποσότητα συντηρητικού υγρού. Αν δεν έχει σπάσει στην περιφέρεια τότε ο φακός θα είναι ασφαλής για χρήση σε έξι ώρες.

Ποιο υγρό καθαρισμό να επιλέξω για τους φακούς μου;

Τα υγρά καθαρισμού χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Τα υγρά ψυχρού χημικού καθαρισμού και τα συστήματα με χρήση υπεροξειδίου του υδρογόνου.

Τα υγρά ψυχρού χημικού είναι τα πιο διαδεδομένα. Έχουν το πλεονέκτημα ότι δεν χρειάζεται να ξεπλυθούν πριν την εφαρμογή στο μάτι οπότε δεν υπάρχει και συγκεκριμένος χρόνος παραμονής των φακών επαφής στην θήκη τους.

Τα συστήματα υπεροξειδίου του υδρογόνου δίνουν έναν πιο ισχυρό καθαρισμό αλλά προκαλούν έγκαυμα αν βρεθεί ποσότητα υγρού στο μάτι. Θέλουν συγκεκριμένο χρόνο για την εξουδετέρωση του υπεροξειδίου του υδρογόνου μέσα στην  θήκη (από 30 λεπτά έως 6 ώρες)

Το τελικό διάλυμα που προκύπτει μετά την εξουδετέρωση δεν έχει καμία μικροβιοκτόνο δράση. Αυτό σημαίνει ότι μόνο όταν γίνεται καθημερινή χρήση μπορεί να χρησιμοποιείται υγρό με σύστημα υπεροξειδίου του υδρογόνου.

Στο παρελθόν είχαν παρατηρηθεί αλλεργίες στα συστήματα υπεροξειδίου του υδρογόνου επειδή περιείχαν δύο ουσίες, την θειμεροσάλη και την χλωρεξιδίνη. Σήμερα δεν υπάρχει αυτό το θέμα.

Η επιλογή γίνεται μετά από συζήτηση με τον εφαρμοστή ο οποίος ως ειδικός θα βοηθήσει στην σωστή κάλυψη των αναγκών του χρήστη.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την χρήση φακών επαφής;

Οι φακοί επαφής σήμερα είναι το εντυπωσιακό αποτέλεσμα δεκαετιών έρευνας. Το αποτέλεσμα είναι όμορφο πρόσωπο και πολύ καλύτερη όραση σε σχέση με την χρήση γυαλιών. Οι συμβιβασμοί που πρέπει να γίνουν είναι μικροί. Η καθημερινή φροντίδα των φακών και η εφαρμογή των οδηγιών του εφαρμοστή. Αν τηρηθούν, η χρήση των φακών επαφής θα είναι ένα ρούχο που θα το φοράτε πολλά χρόνια.

Τα προβλήματα συνήθως είναι μολύνσεις. Θα πρέπει τα χέρια να πλένονται πριν την εφαρμογή αλλά και όταν πρόκειται να τους αφαιρέσουμε από τα μάτια.

Η νεοαγγείωση είναι ένα άλλο πολύ σοβαρό πρόβλημα από την αλόγιστη χρήση φακών επαφής π.χ πολύωρη εφαρμογή (πάνω από 10 ώρες την ημέρα) ή έλλειψη οξυγόνου στο μάτι λόγο χρήσης των φακών κατά την διάρκεια του ύπνου. Παίρνει καιρό για να δημιουργηθεί και είναι μη αναστρέψιμη. Αναπτύσσονται αιμοφόρα αγγεία στον κερατοειδή, μπροστά από την κόρη και εμποδίζουν την όραση.

Ένας κίνδυνος είναι αν ο χρήστης χρησιμοποιεί σύστημα καθαρισμού με υπεροξείδιο του υδρογόνου (Aosept, Oxysept, Novasept) και δεν εξουδετερωθεί καλά το υγρό, δηλαδή αν βγάλει τους φακούς από την θήκη πριν περάσει ο χρόνος που ορίζεται από τον κατασκευαστή ή χρησιμοποιήσει λάθος θήκη χωρίς καταλύτη ή βρεθεί έστω και μία σταγόνα υπεροξειδίου του υδρογόνου στο μάτι, τότε έχουμε έντονο τσούξιμο και έγκαυμα.

Προσοχή λοιπόν στις οδηγίες του εφαρμοστή για να έχουμε χαρούμενη χρήση των φακών σας.

Τελευταίος κίνδυνος είναι η απώλεια του φακού. Ένα κόστος το οποίο έχει ελαχιστοποιηθεί με την χρήση μηνιαίων ή ημερήσιων φακών επαφής.

Πόσο τακτικά πρέπει να αλλάζω την θήκη των φακών επαφής;

H θήκη είναι ένα δοχείο στο οποίο εξουδετερώνονται όλα τα μικρόβια που βρέθηκαν στον φακό. Τα υπολείμματα μένουν μέσα στην θήκη. Η καθημερινή χρήση μας προστατεύει γιατί κάθε φορά γίνεται απολύμανση δηλαδή εξουδετερώνονται τα μικρόβια όχι όμως και οι σπόροι τους. Αν το υγρό δεν αντικαθίσταται τακτικά (2-3 ημέρες) λόγω μη χρήσης των φακών, τότε οι σπόροι των μικροβίων αρχίζουν να αναπτύσσονται. Γενικά κάθε μήνα πρέπει η θήκη να αντικαθίστανται π.χ η θήκη του υγρού Aosept (υπεροξείδιο του υδρογόνου) έχει έναν καταλύτη μέσα που μοιάζει με αστέρι ο οποίος είναι κατάλληλος για περίπου 40 χρήσεις. Μετά δεν εξουδετερώνει καλά το υπεροξείδιο και αυτό μπορεί να επιφέρει ερυθρότητα στα μάτια μόλις φορεθεί ο φακός επαφής.

Ποιος φακός είναι καλύτερος για μένα;

Ο καλύτερος φακός είναι αυτός που δίνει την καλύτερη όραση, άνετη χρήση και αναπνοή του ματιού. Η τιμή είναι ανάλογη των ιδιοτήτων του. Σχεδόν πάντα ο ακριβότερος φακός έχει πλεονεκτήματα σε σχέση με τον φακό χαμηλότερης τιμής.

Ο χρήστης σε συνεργασία με τον ειδικό εφαρμοστή ερευνά τις ανάγκες του και προτείνεται το προϊόν που είναι καταλληλότερο.

Αν η τιμή του είναι εκτός προϋπολογισμού του χρήστη τότε κάποιοι συμβιβασμοί είναι αναπόφευκτοι.

Γενικά ο ειδικός εφαρμοστής φακών επαφής είναι αυτός που θα σας δώσει την καλύτερη όραση και παρουσία.

Ποιες είναι οι παράμετροι των φακών επαφής;

Επιστημονικά μπορούμε να αναφέρουμε τις λεπτομέρειες ενός φακού επαφής.

Πρώτη είναι η καμπυλότητα δηλαδή ο φακός είναι τμήμα της επιφάνειας μιας σφαίρας με ακτίνα από 8.00mm έως 9.40mm. Αυτή η καμπυλότητα είναι αντίστοιχη εκείνης του κερατοειδή ώστε να ακουμπήσει στην επιφάνεια του ματιού χωρίς να αφήσει κενά. Το κεντρικό πάχος είναι κάτι σημαντικό αφού θέλουμε να έχουμε όσο το δυνατόν λεπτότερους φακούς.

Το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένος ο φακός μας δίνει και την παράμετρο της αεροδιαπερατότητας. Αυτή μετριέται σε τετραγωνικά εκατοστά ανά χρονική μονάδα και στους συνήθεις φακούς επαφής η τιμή είναι 20cm/sec και σε αναλογία της περιεκτικότητας σε οξυγόνο του υλικού του φακού.

Ο συνδυασμός των δύο αυτών παραμέτρων ταχύτητας διέλευσης του οξυγόνου και περιεκτικότητας στο υλικό δίνουν την τιμή DK η οποία ξεκινάει για τους παλαιού τύπου φακών επαφής από 20 και φτάνει στους τελευταίας τεχνολογία σιλικόνης υδρογέλης στο 128! Φυσικά η κύρια παράμετρος του φακού είναι η δύναμη σε διοπτρίες (βαθμούς). Το εύρος των φακών καλύπτει τα πάντα από +20.00 βαθμούς υπερμετρωπίας έως -25.00 βαθμούς μυωπίας.

Ο ειδικός οπτικός μπορεί να απαντήσει σε οποιαδήποτε άλλη απορία σας.

Τι πρέπει να γνωρίζω για να κάνω την σωστή επιλογή;

Για να επιλέξετε τον κατάλληλο φακό επαφής αρκεί να συμβουλευτείτε τον οπτικό οπτομέτρη και  να επισκεφτείτε το online κατάστημα φακών επαφής Lensfitter.com όπου θα βρείτε μια τεράστια ποικιλία από επώνυμους φακούς εταιριών σε απίστευτες τιμές και προσφορές, όπως φακοί επαφής Bausch and Lomb, Ons Merk, Colorblends Freshlook, Ciba, Cooper, Bioclear και κάθε τύπου φακοί επαφής χρωματιστοί, μηνιαίοι, αστιγματικοί, πολυεστιακοί, αστιγματικοί, καθώς και καθαριστικά φακών επαφής.

Τι είναι διαπερατότητα του οξυγόνου στους φακούς επαφής;

Με μια γρήγορη ματιά οι φακοί κατασκευασμένοι από υλικό PMMΑ ή αεροδιαπερατοί GP ήταν η παλαιότερη λύση από σκληρό υλικό που έχει πολλά πλεονεκτήματα με μοναδικό αρνητικό την δυσκολία προσαρμογής του ξένου σκληρού σώματος στο μάτι. Αυτοί οι φακοί είχαν αεροδιαπερατότητα της τάξεως του 80. Πολύ καλή τιμή δεδομένου ότι οι μαλακοί φακοί επαφής πριν 10 χρόνια είχαν μόλις 20.

Σήμερα με την χρήση υλικών όπως ο συνδυασμός σιλικόνης υδρογέλης έχουμε αεροδιαπερατότητα της τάξεως του 130! Εντυπωσιακό πράγματι γιατί όσο πιο πολύ αναπνέει το μάτι τόσο πιο άνετη είναι η πολύωρη χρήση. Κάποιοι κατασκευαστές έδωσαν στην κυκλοφορία φακούς με τους οποίους μπορείς και να κοιμάσαι. Πιστεύω ότι στο μέλλον η χρήση των φακών επαφής ενδεχομένως να είναι αυτή. Το ιδανικό θα ήταν ο χρήστης να φοράει τους φακούς και να τους βγάζει μετά από ένα μήνα για την αλλαγή τους. Προς το παρόν ασφαλές είναι μόνον αν κάθε βράδυ τους βγάζει και τους απολυμαίνει με το ειδικό σύστημα καθαρισμού φακών επαφής.

Πόσοι τύποι φακών επαφής υπάρχουν;  Πώς διαλέγω;

Οι φακοί επαφής χωρίζονται ανάλογα με την διάρκεια χρήσης τους αλλά και με το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένοι. Έχουμε λοιπόν ετήσιους, μηνιαίους και ημερήσιους με βάση την διάρκειά τους. Με βάση το υλικό τους οι φακοί μπορεί να είναι σκληροί, υδρογέλης, σιλικόνης.

Η επιλογή για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα πρέπει να γίνει με την βοήθεια ειδικού οπτικού ο οποίος θα υποδείξει την καλύτερη λύση σύμφωνα με τις ανάγκες και τον τρόπο ζωής του χρήστη.

Πότε πρέπει να αντικαθίστανται οι μηνιαίοι φακοί επαφής;

Η απάντηση είναι κάθε μήνα. Οι φακοί επαφής δεν είναι για 30 χρήσεις αν αυτές πραγματοποιηθούν πχ σε δύο μήνες. Μετά την πάροδο 30 ημερών ο φακός δεν απολυμαίνεται με ασφάλεια και ο κίνδυνος μόλυνσης αυξάνει. Μία ακόμα αιτία είναι ότι όταν οι φακοί επαφής μένουν στην θήκη τους περισσότερο από τρείς ημέρες χωρίς να αλλαχθεί το συντηρητικό υγρό τότε πιθανόν να έχουμε ανάπτυξη μικροοργανισμών μέσα στην θήκη. Νομίζουμε ότι θα φορέσουμε καθαρό φακό π.χ μετά από μία εβδομάδα χωρίς να αλλάξουμε συντηρητικό διάλυμα, βρισκόμαστε σε κίνδυνο.

Διορθώνεται η πρεσβυωπία με φακούς επαφής;

Υπάρχουν φακοί επαφής που διορθώνουν την πρεσβυωπία. Οι τρόποι είναι δύο. Ο πρώτος ονομάζεται monovision. Εδώ βρίσκουμε ποιο είναι το κύριο μάτι του πρεσβύωπα και στην συνέχεια εφαρμόζουμε στο άλλο μάτι (ελάσσων) φακό επαφής με την δύναμη της κοντινής. Έτσι με το κύριο μάτι βλέπει μακριά και με το ελάσσων κοντά. Στην πρώτη ώρα χρήσης μπορεί να ενοχλεί η νέα εικόνα, γρήγορα όμως έρχεται η προσαρμογή.

Η επικρατέστερη λύση είναι των πολυεστιακών φακών επαφής. Στο παρελθόν είχαμε μικρό ποσοστό επιτυχίας κυρίως γιατί οι πολυεστιακοί φακοί ήταν ακόμη σε πειραματικό στάδιο. Σήμερα οι πολυεστιακοί φακοί έχουν μεγάλη επιτυχία και ιδιαίτερα ικανοποιημένους πρεσβύωπες. Το σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με τα γυαλιά είναι ότι ο φακός τοποθετείται και παραμένει ακριβώς στο οπτικό κέντρο του ματιού, οπότε η προσαρμογή είναι άμεση και όχι σε μερικές εβδομάδες όπως γίνεται με την χρήση πολυεστιακών γυαλιών.

Πώς διορθώνεται ο αστιγματισμός με φακούς επαφής;

Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούμε με μεγάλη επιτυχία αστιγματικούς φακούς επαφής σε μηνιαία και ημερήσια έκδοση.

Πολλοί κατασκευαστές μας δίνουν την δυνατότητα να έχουμε δείγματα με βάση την συνταγή του χρήστη έτσι ώστε να μπορούμε να αξιολογήσουμε την ποιότητα της όρασης και να κάνουμε τυχόν διορθώσεις αν χρειαστεί.

Υπάρχει επιδότηση από το ασφαλιστικό ταμείο για την αγορά οπτικών;

Bεβαίως υπάρχει και δυστυχώς πολλοί ασφαλισμένοι δεν είναι ενήμεροι των παροχών. Ο ΕΟΠΥΥ σήμερα επιδοτεί με 100€ τον κάθε ασφαλισμένο του (άμεσο ή έμεσσο μέλος) ανά 4 χρόνια ενώ αν είναι κάτω των 12 ετών ανά 2 χρόνια. Το ποσό αυτό μπορεί να καταναλωθεί σε γυαλιά ή σε φακούς επαφής. Ρωτήστε τον ειδικό οπτικό για την διαδικασία. Τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία επιδοτούν επίσης με αντίστοιχα ποσά.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω κιάλια ή τηλεσκόπιο αν έχω μυωπία;

Φυσικά και μάλιστα χωρίς γυαλιά. Το τηλεσκόπιο ή τα κιάλια έχουν δική τους ρύθμιση με την οποία το όργανο προσαρμόζεται στα μάτια του παρατηρητή. Οπότε τα γυαλιά μάλλον ενοχλούν παρά προσφέρουν. Η μόνη περίπτωση που κάποιος παρατηρητής θα πρέπει να φοράει τα γυαλιά του είναι αν ο αστιγματισμός που έχει είναι πάνω από ένα βαθμό τότε η παρατήρηση θα είναι καλύτερη με γυαλιά. Ειδικά για τα κιάλια επειδή η όραση είναι διόφθαλμη πρέπει πρώτα να ρυθμίσουμε το όργανο για το αριστερό μάτι (κρατάμε κλειστό το δεξί) με την κεντρική ρύθμιση ανάμεσα στις δύο διόπτρες και στην συνέχεια με τα δυο μάτια μικρομετρικά με την χρήση του δεξιού προσοφθάλμιου φακού ακριβώς μπροστά από το δεξί μάτι. Αυτό μπορεί να δώσει στερεοσκοπική παρατήρηση αρκεί η διαφορά μυωπίας/υπερμετρωπίας μεταξύ των δύο ματιών να μην ξεπερνάει τους τρεις βαθμούς. Αν είναι έτσι φοράει τα γυαλιά και ξαναρυθμίζει.

Υπάρχουν σκληροί φακοί επαφής σήμερα;

Αν κάποιος φοράει σκληρούς φακούς επαφής και είναι ικανοποιημένος δεν έχει κανένα λόγο απολύτως να χρησιμοποιήσει τους μαλακούς. Οι σκληροί καλύπτουν κάποιες ειδικές περιπτώσεις υψηλών αστιγματισμών και κερατόκονων. Ακόμη λοιπόν κυκλοφορούν και έχουν ικανοποιημένους χρήστες. Οπωσδήποτε αποτελούν πολύ μικρό ποσοστό εφαρμογών.

Τι πλεονεκτήματα έχουν οι μαλακοί φακοί επαφής και κυκλοφορούν περισσότερο;

Οι σύγχρονοι μαλακοί φακοί σιλικόνης υδρογέλης έχουν όλα τα πλεονεκτήματα που θα ήθελε ο κάθε μύωπας / υπερμέτρωπας. Δηλαδή πολύ μεγάλη άνεση στην χρήση τους, εξαιρετική διαπερατότητα οξυγόνου, ελάχιστες εναποθέσεις στην επιφάνεια και λογική τιμή. Ο καθαρισμός τους γίνεται πολύ εύκολα με ακίνδυνα για το μάτι απολυμαντικά διαλύματα και το υλικό τους δεν χαράσσει ή σκίζεται εύκολα. Οι μαλακοί φακοί επαφής δεν φεύγουν από το μάτι όπως οι σκληροί και δεν υπάρχει περίπτωση τραυματισμού του ματιού από τον φακό. Βασικά είναι η άνετη και πολύωρη χρήση που προσφέρουν.

Τι διαφορά έχει η απολύμανση από την αποστείρωση;

Το οικιακό σύστημα καθαρισμού μπορεί να επιτύχει απολύμανση των φακών επαφής με ψυχρό τρόπο (χωρίς βρασμό). Δηλαδή θα εξουδετερώσει τα μικρόβια που βρέθηκαν κατά την διάρκεια της χρήσης πάνω στους φακούς. Όχι όμως και τους σπόρους των μικροβίων. Έτσι αν το υγρό δεν αλλάζει καθημερινά, οι σπόροι θα αναπτυχθούν και θα εκτεθούμε σε μόλυνση αν π.χ φορέσουμε φακούς επαφής που βρισκόντουσαν στο ίδιο υγρό επί μία εβδομάδα. Το υγρό θα πρέπει να αλλάζει αν γίνεται κάθε μέρα ακόμη και αν δεν τους χρησιμοποιούμε. Στα συστήματα υπεροξειδίου του υδρογόνου είναι απαραίτητο να γίνεται καθημερινός καθαρισμός. Όταν αγοράζουμε φακούς επαφής η συσκευασία βρίσκεται σε αποστείρωση οπότε και οι σπόροι των μικροβίων έχουν εξουδετερωθεί. Η αποστείρωση δεν μπορεί να γίνει σε οικιακό περιβάλλον.

Συνηθέστερες παθήσεις των οφθαλμών

Τι είναι η μυωπία;

Η μυωπία είναι μια γεωμετρική ανωμαλία του βολβού του ματιού κατά την οποία η μακρινή όραση δεν είναι ευκρινής ενώ η κοντινή είναι ευκρινής.

Διορθώνεται με αποκεντρωτικούς οφθαλμικούς φακούς σε σκελετό γυαλιών ή με φακούς επαφής. Η λέξη μυωπία είναι εμπειρική ονομασία και προέρχεται από την κίνηση των ματιών που κάνουν οι μύωπες στην προσπάθεια να δουν μακριά (μύση).

Η μυωπία μεγαλώνει, μπορεί να περάσει;

Η μυωπία εμφανίζεται συνήθως στην σχολική ηλικία και αυξάνει μέχρι την ενηλικίωση. Είναι σε μεγάλο ποσοστό κληρονομική και όχι δεν περνάει όπως ένα κρυολόγημα.

Έχει παρατηρηθεί ότι όσο ψηλώνει ένα παιδί υπάρχει και αύξηση της μυωπίας. Θα πρέπει οι γονείς να προσέχουν την όραση του παιδιού. Πολλά παιδιά που ανακάλυψαν την μυωπία τους στο γυμνάσιο, μόλις έβαλαν γυαλιά αύξησαν θεαματικά τους βαθμούς τους γιατί τώρα επικοινωνούν πολύ καλύτερα στην τάξη οπότε δίνουν τον πραγματικό τους εαυτό.

Η πρεσβυωπία διώχνει την μυωπία ;

Η αλήθεια είναι ότι η πρεσβυωπία μειώνει έως και μηδενίζει την μυωπία στην κοντινή όραση. Ο μύωπας μετά την ηλικία των σαράντα ετών δυσκολεύεται να διαβάσει φορώντας τα γυαλιά του οπότε και τα βγάζει. Πράγματι ανάλογα με το ύψος της μυωπίας η κοντινή όραση ήταν και θα είναι χωρίς γυαλιά.

Η μακρινή όραση δεν θα μεταβληθεί σχεδόν καθόλου. Πάλι θα φοράει γυαλιά για μακριά και ίσως κάποια υπερδιόρθωση στην συνταγή του να ενοχλεί οπότε θα πρέπει να μειωθεί λίγο η δύναμη των γυαλιών για μακριά.

Αν η μυωπία είναι πάνω από Sph -4,00 τότε η κοντινή όραση για να είναι άνετη (περίπου 40cm από το γραπτό) διαθέτουμε γυαλιά ανάγνωσης μειωμένης μυωπίας πάντα μετά από διαθλαστική εξέταση.

Πότε η μυωπία χαρακτηρίζεται υψηλή;

Η μυωπία έχει μέσο όρο στην χώρα μας Sph -3,75 dpt (διοπτρίες). Mια δύναμη πάνω από -6,00dpt (βαθμούς)χαρακτηρίζεται υψηλή. Για να καταλάβετε ένας μύωπας με -5,00dpt έχει πρόβλημα να διασχίσει δρόμο χωρίς τα γυαλιά του, γιατί δεν μπορεί να διακρίνει αν έρχονται αυτοκίνητα.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλεύεστε τον οφθαλμίατρο σας καθώς και τον ειδικό οπτικό οπτομέτρη μπορεί να απαντήσει σε οποιαδήποτε απορία σας.

Μπορείτε να δείτε

Οι μύκητες των νυχιών τα συμπτώματα και η θεραπεία τους

 Η μόλυνση των νυχιών από μύκητες επίσης γνωστή ως ονυχομυκητίαση ή nail fungus στην αγγλική …

lifetoday business solutions